onsdag 3. februar 2016

The Royal Norwegian Embassy


Hei!

I dag har også vært en spennende dag. Vi har undervist, spist på et nytt sted og besøkt den norske ambassaden. 

På Mwenyekondo i dag har det vært både stasjonsarbeid og uteskole! I dag gjennomførte vi samme type stasjoner som i går, bare med litt endringer etter erfaringer fra i går. Elevene fortsatt med å jobbe med bukkende bruse på ulike stasjoner. Eleven har også jobbet med blader. De ble delt inn i grupper og fikk utdelt en pose med blader og skulle sortere de, slik som elevene på Chatuwa gjorde forrige uke. Det har vært en veldig fin dag på skolen i dag, og både studentene og elevene har kost seg i dag. 


Elevene sorterer blader! Foto: Marit

Elevene jobber i grupper! Foto: Marit

Elevene jobber i grupper med god veiledning fra Cecilie! Foto: Marit
Stine er også involvert! Foto: Marit

Emily har god kontroll på tiden! Foto: Marit

Samarbeid med malawiske lærere er viktig! Foto: Marit

Elevene er ivrige når det skulle presenteres hva de hadde funnet ut i gruppene! Foto: Marit


Shelteret på Mwenyekondo som Friends of Lilongwe bygger er også godt i gang! Foto: Marit
I dag har Emilie vært alene i barnehagen på Bambino. Litt skummelt, men det gikk veldig bra! Barnehagen er åpen fra 07:00-11:50 og de har en timeplan de følger akkurat som på skolen. Det er timer med pre-reading, pre-writing, pre-maths, gym osv. 1 og 2-åringer klarer å identifisere en oval, rektangler, åttekanter og en halvsirkel når læreren ber de å peke på det, så her er det full fokus på det å være forberedt til skolen. Heldigvis får de dratt inn litt lek (virker som om de bare har Duplo) og sang. En stor forskjell fra en norsk barnehage og en fra Malawi er at barna i Malawi er bare ute 1(!)time om dagen. Regner det, blir de inne. Til tross for dette har de et veldig fint uteområde de kan leke i, mange forskjellige og fargefulle lekeapparater!
Når barnehagen stenger bærer det over til «DayCare» som er fra 12:30-16:30. Her gjør de lekser, har tre kvarter med frilek, teabreak, lunsj og lignende.
Barnehagene i Malawi og i Norge er nokså forskjellige, med barna vil alltid være de samme. 

I gangen i barnehagen! Foto: Emilie

Uteområde! Foto: Emilie

Uteområde! Foto: Emilie

Uteområde! Foto: Emilie

På Chatuwa i dag var vi så heldig at Kathinka skulle være med oss. Hun har hatt et ønske om å få være med på undervisningen på de offentlige skolene, så i dag ble hun med på Chatuwa. Guttene kjørte sin undervisning i matte om geometriske former og lignende mens jentene hadde stasjonsundervisning. Siden vi i dag var tre stykker kunne vi dele klassen i tre og ha tre grupper på "bare" 40 stk. På en stasjon hadde Karoline repetisjon fra forrige ukes tema i matte. På den andre stasjonen hadde Maud en fortsettelse på ukas tema i life skills, nemlig narkotiske stoffer. På den tredje stasjonen hadde Kathinka expressive arts. Elevene skulle tegne tema fra forrige ukes Science time. De skulle tegne et tre med stamme, blader og røttene skulle også være med. Stasjonen til Kathinka syns elevene var veldig morsomt. De fikk utdelt farger og et hvit ark, og skulle tegne. Når de får farger her nede lyser det i øynene deres og de vil ikke slutte. 

Stasjonsundervisning! Foto: Maud

Stasjonsundervisning! Foto: Maud

Stasjonsundervisning! Foto: Maud

Stasjonsundervisning! Foto: Maud

Rødt og grønt lys! Foto: Maud

Rødt og grønt lys! Foto: Maud

Rødt og grønt lys! Foto: Maud

Rødt og grønt lys! Foto: Maud

Norske årstider! Foto: Maud

Shelter update: i dag har de startet på taket!

Taket blir lagt! Foto: Maud

Taket blir lagt! Foto: Maud

Taket blir lagt! Foto: Maud

Taket blir lagt! Foto: Maud

Taket blir lagt! Foto: Maud

Til lunsj i dag reiste vi på et sted som heter Cappuccino! Vi spiste masse god mat og delte store kakestykker mens vi slo ihjel litt tid før vi skulle til ambassaden.

På Cappuccino! Foto: Maud
Etter at vi var ferdig med å spise så vi brått to rosa busser med svenske skilter, det måtte vi sjekke ut! Vi gikk bort å sa hei, og spurte hva de skulle. De var 35 svensker og en nordmann på tur. De hadde kjørt buss fra Nairobi og skulle helt til Sør-Afrika. Vi fikk slått ihjel enda litt tid og snakket norsk med noen vi ikke kjente samtidig.


Stine og Emile snakker med han ene fra Skåne! 

Marit smiler og ler! Foto: Maud

I dag har vi vært på den norske ambassaden i Malawi. Vi var så heldige å få en avtale for å få høre om deres virksomhet i landet. Det er ikke alle forunt å få en 2-timers audiens med ambassaden. At studentene fra Høgskolen i Østfold/Norge blir prioritert til denne visitten hvert år gjør at vi føler at vi er med på å bidra til noe som er av stor betydning. Vi fikk noe informasjon utdelt, kopier som vi kunne fordype oss i ved anledning. Dette var generell informasjon om Malawi. Vi fikk også et sammendrag av Norges utviklingssamarbeid med Malawi. I ambassadørens fravær, var det Minister Counsellor Bjarne Garden som tok oss imot. Han fortalte oss om bistands- og utviklingsarbeidet som er grunnlaget for ambassadens tilstedeværelse i Malawi. Vi fikk også en utfyllende innføring i utfordringene Malawi sliter med, prosjektene det har vært arbeidet med og hvilke andre land og organisasjoner som det samarbeides med. Det er organisasjoner som Redd Barna, Verdens Matvareprogram, FN , UNICEF, Norsk Folkehelseinstitutt og flere, i tillegg samarbeides det med land som Tyskland og England. Etter my viktig, god og nyttig informasjon om ambassadens arbeid i sin helhet, kom ambassaderåd for utdanning Vigdis A. Cristofoli og fortalte oss spesifikt om arbeidet inne skole- og utdanningssektoren. Det er lagt stor vekt på å støtte jenters utdanning, som er sentralt i Norges utdanningsstøtte. Mange jenter faller ut av skolen når de kommer i puberteten, grunnene til dette er flere og sammensatte. Det var gledelig for alle som er med i Kjølbergs Malawiprosjekt at det arbeidet vi gjør er i tråd med satsingsområdet som den norske regjeringen har i Malawi. Dette er også et arbeid som "Friends of Lilongwe" har arbeidet med i flere år, og nå begynner å se gode resultater av.


På utsiden av kontoret til ambassaden! Foto: Maud


Stine beundrer kongeparet! Foto: Maud

Inne på ambassaden! Foto: Maud

Inne på ambassaden! Foto: Maud


Vi skal spise middag på hotellet i dag! Det blir nok pizza på de fleste i dag også, for pizzaen her på hotellet er veldig god!

Stine sender en hilsen hjem og viser frem myggstikkene fra de siste dagene!

Myggstikkene til Stine! Foto: Maud

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar