mandag 15. februar 2016

Gutteklubben og besøk hos søsterskolene!

Hei!

I dag har vi gjort mye spennende. Dagen startet som vanlig med at vi underviste på skolene våre. Den eneste forskjellen i dag var at vi kun hadde undervisning frem til 11.00. I dag har vi nemlig vært å besøkt søsterskolen til Kjølberg skole i Fredrikstad, Chankhandwe og søsterskolen til Begby skole i Fredrikstad, Chinsapo. Etter at vi var ferdig hos begge skolene reiste jentene på Mwenyekondo til bake dit for å være med på gutteklubben. 

På Bambino har elevene jobbe med stasjoner. På den ene stasjonen har elevene jobbet med matte. De har jobbet med mengdebegrep og tallrekker. På den andre stasjonen har elevene tegnet tegninger som Emilie og Kathinka skal ha med seg hjem. Elevene har også fått lov til å leke ute på lekeplassen i dag. 

Alle foto: Emilie

På Chatuwa i dag har alle fire studentene vært i 7A samtidig. Vi hadde egentlig planlagt at vi skulle vært to timer i A og så to timer i B, men mens vi var der fant vi ut at det var best å ta fire timer i A i dag og fire timer i B i morgen. Elevene fikk i oppgave å tegne noe som representerer livet deres her i Malawi, noe de har lyst til å vise til elevene hjemme i Norge. Tegningene de tegnet skal vi ta med hjem og dele ut hjemme! Eleven stortrives når de får lov til å bruke litt tid på tegningene sine, noe de sjeldent får lov til. Når vi kom på skolen i dag oppdaget vi at mange av pultene i klasserommet var borte. Dette er fordi vi studentene var valgt å gi penger til både Mwenyekondo og Chatuwa slik at de kan pusse opp pulter. Dette er de altså startet med på Chatuwa denne uken. Alle foto: Maud

Etter at alle var ferdig på skolene i dag kjørte vi rett til Chankandwe, søsterskolen til Kjølberg. Her pleier det som regel å være studenter, men i år er det heller studenter på Chatuwa. Her fikk vi se en kjempe fin skole med mange tusen elever! Rektoren tok oss med til klassen som hadde hatt besøk av studenter i fjor, og alle sammen sa de husket at de hadde hatt studenter som lærere.
Til Chankandwe hadde vi med oss en hel trillekoffert med sitteunderlag, som jentene skal få å sitte på inne i klasserommene!


Vi var også nede for å se på shelteret som Kjølberg skole satt opp i fjor!

Når vi var inne i tredje klasse fikk Kathinka brått se noe kjent. En av servitørene har en datter som går på Chankandwe. Servitøren fikk en ryggsekk som han har gitt videre til sin datter, som stolt har den med seg på skolen. Vi syns det er veldig moro å se at ting vi bidrar med faktisk blir tatt i bruk.Etter at vi var ferdig på Chankandwe reiste vi videre til Chinsapo. Dette er søsterskolen til Bebgy. Dette er en kjempe stor skole med mange mange tusen elever. Skolen er vel en av de skolene her nede vi syns er finest, utsendemessing. Det var mye farger og flotte dekorasjoner rundt på hele skolen.Ute på nesten alle veggene var det tavler som kan bli brukt når de vil ha uteskole. Det syns vi var veldig smart og det kunne vi ønske at fantes på de skolene vi er på også slik at det hadde vært litt lettere å dele klassen og ta med seg noen ut.Vi var også nede for å se på shelteret som Begby skole har finansiert.
Alle foto: Maud

I dag har vi på Mwyenekondo hatt både fotballtrening og undervisning. Fotballtreningen går sin gang, i dag hadde vi om generelle regler og litt om innkast, corner, straffe og fair play. Vi har valgt ut 10 gutter og 5 jenter som skal spille for skolen vår i turneringen. Alle spillerne er engasjerte og viser stor glede i å spille. Både de og vi gleder oss til å spille kamp på torsdag, det viktigste for oss er at elevene skal ha det gøy og få en fin opplevelse.

Timene i dag gikk til musikk og kunst & håndverk. Det var siste dagen vi skulle være i B-klassen, så vi valgte fag og innhold med tanke på at elevene skulle kose seg samtidig som det skulle være et mål med det vi gjorde. Musikktimen ble derfor viet til sangen "We are the World", som elevene så gjerne ville lære. Det var en flott time hvor både elever og lærere koste seg.

I kunst & håndverk valgte vi å la elevene tegne. Vi har tidligere sett at de synes det er veldig moro å tegne og fargelegge. En ting er å få et helt hvitt ark de kan fylle, enda bedre er det når de får fargeblyanter. Oppgaven de fikk var å tegne det de hadde lyst å vise om Malawi, slik at vi kan ta med oss tegningene hjem og bruke når det skal være Malawi-uke på Kjølberg etter vi har kommet tilbake til Norge. Vi fikk inn mange flotte tegninger, og gleder oss til å gjøre det samme i de andre klassene i morgen og onsdag.


På ettermiddagen var vi på besøk hos "gutteklubben" på skolen vår. En av lærerne har "praktisk arbeid" med guttene fra 5., 6. og 7. trinn. Det er et fritidstilbud til guttene, slik at de har noe å gjøre etter skolen. På disse ettermiddagene lærer de litt snekring, murarbeid, sløyd, sveising og litt andre praktiske ting som er greie å kunne. Tanken bak dette er todelt. Den ene er at elevene skal lære noe de kan ha behov for når de er ferdig på skolen eller for å kunne hjelpe hjemme ved behov. Den andre er å vekke interesse for fag som kan være utgangspunktet for valg av utdanning eller yrke senere. Som med andre prosjekter ved skolene her er dette noe som koster penger og som ikke alltid kan prioriteres. De har ved hjelp av støtte kunnet snekre småting, som de da har solgt slik at de kan tjene penger til å kjøpe nye materialer. Dessverre er det ikke alltid like lett. For å begynne på slike arbeider må de i utgangspunktet ha penger for å kjøpe det de trenger for å få laget noe å selge, samtidig må det også legges penger i utstyr og verktøy. Dette var et flott besøk, og vi var glade for at vi kunne få se hvordan det organiseres. I dag var det ca 35 gutter som var med, innimellom er det også jenter som kommer - og de er hjertelig velkommen.
Alle foto: Marit

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar