torsdag 18. februar 2016

Fotballturnering og avskjedsfest!

Hei!
I dag har vært en morsom dag! Vi startet dagen litt senere enn vanlig i dag, så det ble en halvtime mer med søvn, noe som kom godt med hos de fleste. Alle sammen satte seg i bussen og kjørte sammen til Bambino. Her observerte vi først i spesialklassen deres, før vi gikk videre til hallen for å være med på en avskjedsfest de arrangerte for Emilie og Kathinka og resten av studentene. Etter avskjedsfesten var det klart for fotballturneringen mellom Mwenyekondo, Chatuwa og Bambino.

På Bambino ble vi møtt av Robert som fulgte oss opp til lærerværelset. Der fortalte han hvordan dagen kom til å se ut, men han nevnte ingen avskjedsfest. Vi gikk ned til klasserommet hvor barna i spesialklassen holder til. Der møtte vi en kjempe tålmodig britisk dame. Vi vet at spesialklasser er veldig uvanlig her nede, så at de har det på Bambino syns vi er veldig fint. Læreren fortalte oss at siden det ikke finnes noen særlig andre tilbud, er det veldig stort sprik i mellom elevene. Det var elever i klassen som var 8 år gamle, mens andre var 20. Noen trenger kontakt hele tiden, mens andre klarer seg helt fin på egenhånd om de får en bok å titte i. Jobben til de som jobber i klassen her blir da veldig vanskelig, men læreren som har hovedansvaret taklet jobben veldig bra. Det er helt tydelig at hun ikke har tatt sin utdannelse innenfor spesialpedagogikk i Malawi. Måten hun taklet elevene på var veldig lik måten spesialpedagoger takler elevene hjemme på også, noe vi syns var fint å se. Alle elevene i klassen var klar over at vi skulle komme, og ville derfor vise oss hvordan de jobber med bøker i klassen. Boken handlet om en kålorm som spiste for mye godteri og ble dårlig, men når han spiste sunt igjen ble han frisk igjen. Læreren hadde laget en kålorm som en av elevene fikk holde mens hun leste fortellingen. Når de kom til de ulike mattypene og mengden mat, fikk de andre elevene komme opp og finne maten, for å så fysisk mate kålormen. Måten de gikk igjennom boken på var veldig fin, og jeg tror flere av oss kunne tenke oss å gjøre noe lignende hjemme. 

I spesialklassen! Foto: Maud

I spesialklassen! Foto: Maud

Etter vi var ferdig i spesialklassen fikk vi beskjed om å gå i hallen. Ingen av oss visste hva som skulle skje. Når vi kom inn i hallen satt alle elevene på hele skolen i salen og vi ble plassert helt foran. Vi fikk utdelt et program og da tok panikken oss. På programmet sto det at vi studentene skulle holde en tale, at Tor Arne skulle holde tale og lignende. Dette viste ingen av oss om, så vi ble tatt litt på sengen. I tillegg skulle vi starte fotballturneringen og vi kunne se at deres program kom til å sprekke vår tidsplan for turneringen. Vi satt oss ned og så på alt som elevene viste oss. Elevene i første klasse, klassen som Kathinka og Emilie har vært i viste frem skuespillet om de tre bukkene Bruse, et eventyr som de har lært av studentene. Dette er et eventyr vi har jobbet med på alle skolene, så det var flere som ble litt våte i øynene når første klassingene fremførte det helt utenat. De andre klassene hadde blant annet moteshow, laget danser, skrevet sanger og dikt. Det ble også spilt marimba. På programmet sto det at studentene skulle holde tale, noe ingen av oss hadde planlagt eller overhode tenkt på. Derfor gikk Emilie og Kathinka opp på scenen, siden de er de to som har vært der og så sporty som Kathinka er så tok hun talen på sparket. Etter talen kom alle elevene som de har hatt opp på scenen med gaver som de har tatt med til de hjemmefra. Det var masse fine gaver, og den morsomste ventet helt til slutt. Da alle elevene hadde gitt fra seg gavene kom en av de minste elevene, en gutt på fire år bort. Gaven hans var en vaktel til hver av de. Ingen av oss som satt nede i sale skjønte helt hva som skjedde da Emilie brått skrek når hun måtte holde den. Vi kan jo ikke ta med oss vaktlene hjem, derfor ble de gitt til rektoren på skolen. Alle studenten fikk også en gave fra skolen, noe vi satt utrolig stor pris på.  Den siste posten på programmet var lærerdans. Vi så da for oss at lærerne på Bambino hadde en dans de ville vise, men så feil kan man ta. Her var det da meningen at vi studentene skulle komme opp på scenen og danse for elevene. Vi gikk opp og bevegde på kroppen, mens elevene klappet og lo. 

Elevopptreden! Foto: Maud

Bukkene Bruse! Foto: Maud

Bukkene Bruse! Foto: Maud

Taler! Foto: Maud

Overrekkelse av gaver! Foto: Maud
Overrekkelse av gaver! Foto: Maud


Gutta er klare for moteshow! Foto: Maud


Moteshow! Foto: Maud

Moteshow! Foto: Maud

Taler! Foto: Maud

Elevopptreden! Foto: Maud


Elevopptreden! Foto: Maud

Elevopptreden! Foto: Maud

Taler! Foto: Maud

Elevopptreden! Foto: Maud

Elevopptreden! Foto: Maud

Dansing! Foto: Maud
Når avskjedsfesten var ferdig var det tid for den tradisjonsrike fotballturnering. Vi var litt forsinket, men det gikk veldig greit. Alle elevene på de tre lagene fikk hver sin drakt, slik at alle skulle se like ut. Jentene fikk også en shorts, slik at de fikk tøy som er egnet for fotballspilling. Elevene smilte fra øre til øre og var klare for å spille fotball.
Første kamp ut var Mwenyekondo mot Chatuwa. Denne kampen vant Mwenyekondo.
Kamp var mellom Mwenyekondo og Bambino, denne kampen vant også Mwenyekondo.
Tredje kamp var mellom Chatuwa og Bambino. Her var det Chatuwa som vant.
Etter den tredje kampen hadde vi en liten pause, hvor elevene fikk en brus hver og to obamaer som jentene på Girls Promotion Club på Mwenyekondo hadde laget til oss.
Finalen ble spilt mellom Mwenyekondo og Chatuwa. Nok en gang stakk Mwenyekondo av med seieren og ble kåret til vinnere av cupen.
Siden Mwenyekondo vant kampen skulle de spille mot oss studentene. Vi gledes oss ikke veldig til kampen, for å si det slikt. Vi skulle spille mot elever som har spilt masse fotball tidligere, og vi skulle spille barbeint. Grunnen til dette er fordi at ikke alle elevene har fotballsko, alle spiller derfor uten. Vi startet kampen og det gikk overraskende bra å løpe barbeint. Mwenyekondo stakk av med seieren i denne kampen også.

Etter at kampen var ferdig var det på tide med premieutdeling. Alle elevene fikk en diplom med navnet sitt på som Kathinka har laget. De fikk også en liten pose med farger, blyanter, viskelær og blyantspisser.

Dagen i dag har vært en veldig vellykket dag i våre øyne. Det viktigste i dag har vært at elevene skulle ha det gøy, noe det virket som at de hadde!


Vi vil også benytte anledningen til å takke alle som har sponset oss med t-skjorter til fotballagene. Så en stor takk til Loxy, Bama, Nedre Glomma Turn og Pedagogstudentene. 

Team Mwenyekondo! Foto: Maud

Team Chatuwa! Foto: Emily

Team Bambino! Foto: Maud

Tema studenter! Foto: Merethe

Alle elevene fikk en banan før kampen! Foto: Maud

Viktig med oppvarming og uttøying! Foto: Maud

Lagmøte rett før kampen! Foto: Maud
Feiring etter mål! Foto: Maud

Feiring etter mål! Foto: Maud

Feiring etter mål! Foto: Maud

Mwenyekondo vs. Bambino! Foto: Maud
Mwenyekondo vs. Bambino! Foto: Maud

Heiagjengen til Bambino! Foto: Maud

Chatuwa vs. Bambino! Foto: Maud

Chatuwa vs. Bambino! Foto: Maud
Support fra sidelinjen! Foto: Maud

Brus i pausen! Foto: Maud

Mwenyekondo vs. Chatuwa! Foto: Maud

Dagens yngste supporter, 1mnd gammel! Foto: Maud

Mwenyekondo vs. Chatuwa! Foto: Maud

Takking etter kampen! Foto: Maud

Cecilie er klar til kamp! Foto: Merethe

Studenter vs. Mwenyekondo! Foto: Merethe

Studenter vs. Mwenyekondo! Foto: Merethe

Studenter vs. Mwenyekondo! Foto: Merethe

Studenter vs. Mwenyekondo! Foto: Merethe

Blide og fornøyde jenter! Foto: Merethe

Studenter vs. Mwenyekondo! Foto: Merethe

Studenter vs. Mwenyekondo! Foto: Merethe

Vannkrig etter kampen! Foto: Maud
Vannkrig etter kampen! Foto: Maud

Klare til premieutdeling! Foto: Maud

Klare til premieutdeling! Foto: Maud

Premieutdeling! Foto: Maud

Mer vannkrig! Foto: Maud

Tredje plass, Bambino! Foto: Merethe

Andre plass, Chatuwa! Foto: Merethe

Første plass, Mwenyekondo! Foto: Merethe

Alle lagene sammen! Foto: Merethe

Mer vannkrig

Siste bilde før de skulle sette seg på bussen tilbake til skolene! Foto: Maud

Når vi kom tilbake til hotellet hoppet alle studentene i bassenget for å kjøle seg ned etter en varm dag i solen! 

Alle i bassenget! Foto: Merethe

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar