tirsdag 19. januar 2016

Vår første dag med observasjon!

Hei!

I går kveld etter vi var ferdig med skole besøket reiste vi ut på en restaurant som heter Four Seasons og spiste en god middag! Vi fikk masse mat og god drikke. Når vi fikk regningen så sto det k140 000. De fleste av oss fikk en klump i halsen, for at vi skulle betale ca. k10 000 hver. Når vi regnet på det, så fant vi ut at det var ca. 150kr vi skulle betale hver, og da var det ikke så ille allikevel. Her har de 1000 lapper, så det var 140 lapper som vi skulle levere fra oss, så det var den bunken med penger.

Noe av pengene vi betalte for maten! Foto: Maud

Martin og Emily på Four Seasons! Foto: Maud


I dag har i vært på skolene igjen. Gårsdagen ble brukt til omvisning på skolene, men i dag skulle vi observere hvordan skoletimene fungerer. Vi ble delt, og skulle reise på de skolene som vi skal undervise på. Så til Mwenyekondo reiste Cecilie, Emily, Marit og Stine, til Bambino reiste Kathinka og Emilie og til Chatuwa reiste Karoline, Sebastian og Maud. Martin skulle egentlig ha vært med til Chatuwa, men han har dessverre blitt syk og måtte være hjemme i dag, men vi håper at han blir frisk til i morgen og kan være med da.


På Chatuwa i dag skulle vi observere hvordan lærerne her underviser. Vi kjørte sammen med Emilie og Kathinka som skulle på Bambino og skulle slippe av de først. Når vi kjørte fra Bambino var det veldig mye trafikk, så vi brukte lang tid på å komme oss til skolen. Når vi endelig var fremme, gikk vi inn i de to klassene som vi skulle observere i. Vi skal undervise i 7.klasse, og derfor var det naturlig at det også er der vi skulle observere. Vi delte oss i to, så Karoline og Maud gikk inn i den ene klassen, mens Sebastian gikk i den andre, sammen med to av våre veiledere. Martin skulle egentlig vært sammen med Sebastian, men siden han var syk i dag, var han hjemme på hotellet.

Når vi kom inn i klasserommet fikk vi stoler å sitte på og vi fikk følge med på undervisningen. Vi fikk se på lærerveiledninger, timeplaner og flere bøker. Lærerne fortalte oss hvor langt de var kommet og hva de skal jobbe med de ukene i er her, sånn at vi skulle få en oversikt. Når læreren var ferdig med forelesningen skulle elevene jobbe selvstendig med oppgaver. For oss var det da naturlig å gå rundt og se hva de gjorde, men med en gang vi reiste oss opp, sluttet de å jobbe og fulgte med på oss isteden. Vi prøvde å se litt på det vi gjorde, men fant fort ut at dette ikke var noe de var vandt med, og satte oss derfor ned igjen.

Vi skal observere ett par dager til, før vi kaster oss ut i det og skal undervise selv. Vi gleder oss veldig til å teste ut hvordan det blir å undervise her, for vi merker at forskjellene er store på det norske klasserommet og her. Gleder oss til å teste ut hva vi kan gjøre her, som vi har tatt med oss hjemmefra.

I morgen venter en ny dag med observasjon, så det blir spennende!
- Karoline, Sebastian, Martin og Maud

Elever på Chatuwa! Foto: Maud

På Mwenyekondo idag hadde vi først ett lite møte med rektoren, Mr. Pondakwao før vi ble med lærerene i klasserommene, Vi delte oss i to: Marit og Cecilie, og Emily og Stine. Vi observerte ca. en time tilsammen i syvende klasse. Syvende klasse er delt i tre, hvor de deler elevene etter ferdighetene de har. 7A er de sterkeste, 7B ligger på gjennomsnittet, mens 7C er de svakeste elevene. Det var veldig morsomt å se hvordan lærerne underviste foran ca. 120 elever, og også hvordan elevene responderte. Det var tydelig at læreren hadde autoritet. Etter å ha observert litt, hadde vi et lite møte med lærerne som underviste i de ulike fagene. Vi fikk også med oss elevbøkene og læreveiledningen til de ulike fagene. Dagen i dag har vært veldig spennende, og vi ble godt mottatt av elevene og lærerne. Vi kjenner at vi er ganske nervøse og ikke helt klare for å undervise denne uken. Det er stor forskjell fra Norge til Malawi. Vi gleder oss allerede til morgendagen.
- Marit, Cecilie, Emily og Stine

Elever på Mwenyekondo! Foto: Emily


På Bambino møtte vi Rektor Robert Tom på hans kontor. Vi har fått velge om vi skal være i 1.klasse på skolen, eller om vi vil være med de eldste barna i barnehagen. Vi var begge enige om at vi vil være på skolen med 6 åringene, men vil gjerne observere og være med litt i både banehagen og i klassen der hvor de med spesielle behov får undervisning. Denne avgjørelsen snakket vi med rektor om idag, og han er veldig åpen for at vi kan velge mye selv, hvordan vi vil ha det.

I den private barnehagen her er det mye fokus på læring allerede fra de er helt små. Barna er kun ute å leker en time hver dag, resten av tiden er de inne og holder på med aktiviteter som fremmer læring. De lærer om tall, bokstaver, geometriske figurer og de tegner mye for å trene på det motoriske, all kommunikasjon foregår på engelsk. Vi fikk også tid til ett besøk i klassen for de med spesielle behov, dette var en positiv opplevelse for oss begge to. Det var flott å se de positive barna og alle resursene som ble brukt for å få den sammensatte gruppa til å fungere.

Vi ser tydelige forskjeller på Bambino som er en privatskole og de to andre offentlige skolene som de andre studentene er på. Vi skal på flere utflukter med elevene iløpet av våre uker her nede, og det er noe elevene på Chatuwa og Mwenyekondo aldri får mulighet til.

Vi gleder oss til å bli bedre kjent med 1. klasse i morgen.

-Emilie og Kathinka

Elever på Bambino! Foto: Maud

Resten av dagen i dag skal vi bruke til å se igjennom bøker som vi har fått med oss hjem. Vi skal også en tur for å kjøpe billetter til safarituren vi skal på til Zambia og noen uker :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar