mandag 25. januar 2016

Første undervisnings dag!

Muli Bwanji?


I dag har vi hatt første dag med undervisning! Vi hadde vel alle en liten klump i magen når vi satt i bussen på vei til skolene i dag. Det å undervise for 170 elever er ikke noe vi gjør til vanlig og heller ikke har noe erfaring med. Men vi hadde forberedt oss og var klare! 

På Chatuwa i dag hadde vi allerede laget en fullstendig ukeplan med hvilke fag vi skulle ha og hvem som skulle undervise hva. Maud og Karoline underviste i Matematikk og Science, mens Sebastian og Martin underviste i Engelsk og Science. Guttene følte selv de hadde suksess med begge fagene, de fikk også lært seg Hvordan har du det? og Tusen takk, elevene i klassene ler og klapper når vi snakker deres språk. 
Hos jentene gikk det også bra, de har vært ute med en hel klasse for å ta hode-skulder-kne-og-tå norsk.  170 elever i en stor ring, kombinert med norsk undervisning var en ny opplevelse, men veldig gøy. Dette var også svært populært blant elevene, de lo og viste masse glede. I den lille pausen vi hadde kom hun ene læreren bort til oss og sa hun hadde bakt kake til oss, så vi fikk en liten matbit mens vi satt ute i skyggen under et tre. Tor Arne, lederen vår fyller 70år i dag, så når han var innom skolen vår i dag, så fikk vi alle til å synge bursdagssangen for han, det håper vi og tror han syns var stas. 

Elever på Chatuwa har science! Foto: Maud

Elev på Chatuwa har science! Foto: Maud

Sebastian i action! Foto: Maud

Elevene danser hode-skulder-kne og tå! Foto: Karoline

I dag på Mwenyekondo var den store dagen da vi skulle begynne å undervise. Etter en del observasjon og planlegging forrige uke skulle vi i ilden. Vi valgte å starte med en ”Norway week”, dette gjorde vi fordi elevene er veldig interessert i hvordan vi har det hjemme i vårt land. De er også nysgjerrig på hva vi gjør i Norge.
Dagen begynte med ”Science and technology” for Emily og Marit. Dagens tema var ”Classroom technology”. Elevene har hatt dette temaet tidligere, da med fokus på hva de selv har tilgjengelig i sine klasserom. I dag ble temaet presentert med utgangspunkt i hva og hvordan vi bruker utstyr i våre klasserom hjemme i Norge.
For Stine og Cecilie ble det ”Social and environmental studies”. Temaet for timen var ”Norway”. Elevne ble presentert for både flagg, kart, hovedstad, innbyggertall og styringsform. Vi hadde et lite norsk/chichewa-kurs, hvor vi presenterte de norske ordene og elevne skrev ordene på chichewa ved siden av. Elevene måtte uttale på norsk, mens Stine og Cecilie måtte uttale på chichewa. Det var mange som fikk seg en god latter. I tillegg ble det litt tid til overs så alle tre klassene fikk et lynkurs i ”Hode, skulder, kne og tå”.

Elever på Mwenyekondo! Foto: Marit

På Bambino har vi også undervist våre første timer i dag og vi sitter igjen med litt blanda følelser. Det er gøy å være igang, samtidig som vi sliter litt med at lærer og rektor ikke har kommunisert så godt foreløpig og det derfor blir vanskelig for oss å forberede oss godt nok til timene, vi får forskjellige beskjeder i hytt og pine... Vi skal ha møte med rektor på Bambino og våre veiledere fra norge i morgen, så da ordner det seg mest sannsynlig :-)
Alle lærerne på Bambino har fått nye briller idag, takk til alle de som ga bort sine gamle briller til prosjektet! 

Elevene i første klasse danser! Foto: Kathinka

Lærerne har fått briller i dag! Foto: Kathinka

Lærerne har fått briller i dag! Foto: Kathinka

Shelteret har ikke stått stille i helgen, og de har snart gjort ferdig alle veggene! 
Her er bilder av helgens fremgang:
Shelteret! Foto: Maud

Shelteret! Foto: Maud

Etter at vi kom hjem fra skolen i dag reise vi ut og handlet litt. Vi fant ut at det er på tide å finne ut hva vi skal bruke de resterende midlene på. Vi ønsker å lage navnlapper med elevene, for de syns det er stas med navnlappene som vi har på oss, derfor syns vi det hadde vært moro å lage en til dem. Vi har også kjøp inn en klokke til hvert av de klasserommene som vi er i, for vi syns det er dumt at ikke det har vært noen der og at vi da må titte på mobilen for å se ha klokken er. Vi har også sett at lærerne her bruker telefonen mye i timen, noe vi syns er en uting. Vi handlet også inn ark som elevene på Bambino skal bruke til å male på! Vi har også noen andre små prosjekter som vi skal bruke penger på, men det kan vi komme tilbake til senere! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar